Lösta gränshinder

Här finner du några exempel på lösta gränshinder:


Företagare har fått tillstånd att importera laxyngel från Norge.

Gränshindret handlade om att företagare som ville starta landbaserade laxodlingar inte kunde importera laxsmolt från Norge eller Färöarna då det var förbjudet enligt svensk lag. Detta gränshinder är nu löst då förvaltningsrätten biföll företagets överklagande.

Läs mer om import av laxyngel >


Norsk importmoms

Norge har löst ett riktigt stort gränshinder för småföretagare. Det gäller kravet på att betala (deponera) moms vid gränspassagen för att exempelvis få föra en anläggningsmaskin mellan Sverige och Norge. Från 2017 kan svenska företagare föra varor och anläggningsmaskiner över gränsen utan att deponera moms vid gränspassagen.

Läs mer om Norsk importmoms >

 

Ambulanshelikoptersjukvård i Sverige och Norge har nu ett samverkansavtal som räddat liv!

Räddat liv! Ambulanshelikoptersjukvård i Sverige och Norge har nu ett samverkansavtal om för att ge en säkrare vård för patienter som transporteras i gränsområdet.

Läs mer om samverkansavtalet >

 

Kostsam administration kring ursprungscertifikat

Nya administrativa regler kring ursprungscertifikat för klädimport matchade inte klädföretagens logistik. Norge förenklade sina regler under 2014 vilket har sparat flera hundra miljoner SEK för nordiska klädföretag.

Läs mer om regler kring ursprungscertifikat för klädimport >


GRÄNSHINDER FÖR NÄRINGSLIVET     SE-451 18 UDDEVALLA, SVERIGE     ANNIKA.DAISLEY@SVINESUNDSKOMMITTEN.COM     MOBIL +46 733 35 85 12